dijous, 27 de maig del 2010


L’IES Montjuïc venç les retallades

AMPA, professors, alumnes i PAS de l’IES Montjuïc es despertaren el dia dos de maig sabent que el centre situat al barri –La Marina-Zona Franca- podria continuar un any més oferint estudis de batxillerat. “S’ha tingut en comte les particularitats d’aquest centre”. Amb aquestes paraules informava la regidora d’educació de Barcelona i vicepresidenta del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) Montserrat Ballarín que l’intent de supressió de la línia de batxillerat de l’IES Montjuïc quedava un any en “stand by”. La pròrroga durarà un curs permetent que els més de trenta alumnes matriculats puguin ser escolaritzats en normalitat i no s’hagin de desplaçar a altres centres.
El Consorci havia decidit prendre aquesta decisió ja que l’institut només té una línia de batxillerat amb 15 alumnes a primer i 12 a segon, que poden fer-lo en la modalitat de social o tecnològic. És precisament la reducció dels grups un dels arguments de la comunitat educativa del Montjuïc, ja que consideren que els grups reduïts afavoreixen l’atenció personalitzada d’un alumnat que ha superat la mitjana catalana en les Proves d’Accés a la Universitat (PAAU).
L’institut de la Zona Franca no ha estat l’únic amenaçat sota la imminent retallada que està duent a terme el Consorci (CEB). En aquesta operació es veien afectats un total de vuit centres; l’IES Gal·la Placídia, l’IES Collserola, l’IES Roger de Flor, l’IES Rambla Prim, l’IES Sant Martí de Provençals, l’IES Miquel Taradell, l’IES Flos i Calcat i l’IES Montjuïc. Aquests tres darrers van rebre el passat dos de maig la pròrroga d’un any per tal que els ja matriculats poguessin cursar el curs vinent. No obstant les intencions del Departament d’Educació continuen apostant per la creació de grans instituts-escola on poder aglutinar grans masses d’alumnes provinents de centres amb ràtios més petites i que segons la política educativa de la Generalitat malbaraten fons públics.
La defensa de mestres, pares i alumnes passa per arguments molt més pedagògics ja que segons aquests estaments l’IES Montjuïc està situat en un barri, el de la Marina, on la major part de la població és de classe mitja baixa i on les necessitats socials i educatives prenen una rellevància cabdal pel futur d’un indret en constant inestabilitat socioeconòmica.
Els actes de protesta han estat constants en aquest darrer més. El passat 29 d’abril es va celebrar una marxa lenta pel Passeig de la Zona Franca i el dia següent una concentració a la Plaça Sant Jaume conjuntament amb altres tres centres afectats per la retallada.
Un dels estudiants declarava: “ Estem en crisi i cal retallar però estan retallant en els que en el futur podran solucionar aquesta crisi”. I es que la comunitat educativa del Montjuïc ha anat a una a l’hora de defensar el seu centre i la importància d’una educació digne, propera a l’alumnat i de qualitat. A més es dona la contradicció que en el curs 2005-2006 s’havia dut a terme una inversió important per dur a terme el projecte PROA (Programa de Refuerzos, Orientación y Apoyo) amb els objectius de millorar el fracàs escolar, la cohesió social i la imatge d’un centre que fins ara ha garantit l’aprovat en gairebé la totalitat del seu alumnat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada